Språkverktyg för nybörjare

Uppdaterad den

Jag har några tips för dig som just har börjat läsa portugisiska, eller som kommer att göra det inom kort.

Att lära sig ett nytt språk som vuxen är något stort, det kräver tid och ett kontinuerligt engagemang. Inlärningsprocessen i sig är multifacetterad, således är det med fördel att man använder sig av olika strategier och verktyg under tiden man lär sig språket.

Här lämnar jag dig några tips om grundläggande verktyg du bör ha nära till hands från allra första början.

Passaporte para português

Det är alltid bra att ha med sig en bra lärobok, det bidrar nämligen till en välstrukturerad språkinlärning. Jag anser att det med ’struktur’ är viktigt, särskilt då man är nybörjare.

Passaporte para português det säljs egentligen som paket med 2 böcker, läro- och övningsbok (A1/A2) är definitivt en kompetent lärobok i portugisiska (europeisk standard) för nybörjare. Den använder jag i min undervisning till nivåer A1 och A2.

Boken är uppdelad i 40 tematiska enheter som lär ut dig använda språket i olika vardagliga, enkla sammanhang. Samtidigt innehåller boken en robust språklära som byggs upp i takt med att du fortskrider igenom boken.

Jag vill också varna dig om att boken är fullständigt skriven på portugisiska, på gott och ont (mycket mer gott än ont, tycker jag). Det är kanske inte så dumt om du börjar använda boken i samband med en språkkurs för nybörjare. I min Rivstart distanskurs tar jag dig i hand igenom de första 4-5 enheter som finns i boken. Efter det kan du mycket väl gå vidare på egen hand, bara du har disciplin och viljan som krävs.

Verbassistent

Portugisiska är ett romanskt språk, och som sådant har ett något mer komplext verbsystem jämfört med t.ex. germanska eller nordiska språk. Det blir helt enkelt många verbformer att hålla koll på, vilket kan försvåra användningen av språket, både muntligt och skriftligt.

Lyckligtvis finns det online resurser som konjugerar verben åt dig, nämligen Priberam, Infopedia eller Conjuga-me. Prova slå upp ett vilket verb som helst och tryck därefter på knappen ’Conjugar’.

Ordböcker

Det finns några online lexikon som jag kan rekommendera, däribland Glosbe. På Glosbe kan du välja svenska som ditt referensspråk (SV-PT / PT-SV), och så får du upp inte bara ordöversättningar utan också flera tvåspråkiga exempel på meningar där orden ifråga används i olika sammanhang. Ytterligare får du upp textutdrag från bl.a. EU-institutioner, också tvåspråkigt, där orden ifråga används.

Linguee och Reverso Context är liknande verktyg fast något mer begränsade när det gäller språkval. Om du använder svenska som referensspråk får du upp endast de tvåspråkiga textutdragen från EU-institutioner.

Portugisisk parlör

50languages får du tillgång till en rätt omfattande portugisisk parlör som är tematiskt uppdelad i olika avsnitt. Förutom ord- och uttrycksöversättningarna får du också lyssna till på respektive ljudinspelningar. Det gäller europeiskt uttal. Mer om 50languages kan du läsa här.

Podcast

Portuguese Readings hittar du gott om ljud- och textmaterial som du kan använda till att utöva din hör- och läsförståelse. En fördel med den här plattformen är att du kan bläddra det tillgängliga materialet genom att filtrera efter önskad språknivå. Prova den.


Har du några tips om andra resurser du anser vara rätt bra för nybörjare? Skriv gärna dina tips i kommentarsfältet här nedan.

Och vill du rivstarta din portugisiska på kort tid så kan du kolla intensivkurserna som jag erbjuder i Malmö, Stockholm och Göteborg.

Hörs

/P

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.