Så här fortsätter du utveckla din portugisiska

Uppdaterad den

För några veckor sedan så skrev jag om verktyg för nybörjare, dvs. läroresurser för de som tar sina första steg i portugisiskan.

Nu vill jag dela med mig om andra tillgängliga läroresurser för dig som läser europeisk portugisiska på en mer avancerad nivå, häng med!

Português em foco

Português em foco 2 och Português em foco 3 är utmärkta läroböcker i europeisk portugisiska som riktar sig till dig som läser på B1- respektive B2-nivåOm du inte är bekant med den europeiska nivåskalan kan du läser mer om det t.ex. här. I min undervisning brukar jag använda de här böckerna flitigt. De utgör ett oumbärligt verktyg då du vill läsa språket på ett mer strukturerat sätt.

De här böckerna tar dig i hand genom dess olika sammanhängande teman som innehåller texter av olika slag. Genom böckerna får du utöva olika språkfärdigheter såsom läsförståelse, hörförståelse och text produktion. Materialet medför också en solid språklära, dvs. kunskaper om grammatik och syntaktiska strukturer.

Enskild coachning

Hur bra språkläroböcker än är kommer de alltid att brista när det gäller utövningen av muntlig produktion. Även utövning av skriftliga färdigheter blir begränsat utan att ha någon som kan ge dig direkt respons och rätta till de små felen – t.ex. fel användning av prepositioner – som annars du skulle förbli ovetande om.

Själv erbjuder jag enskild språkcoachning som är rätt anpassbart till dina specifika behov. Hör av dig till mig om du är intresserad.

Podcasts

Här på Cotovia finns det olika inlägg med uppläsning och respektive text som du kan använda till att utöva din hör- och läsförståelse. Vidare kan du också använda mitt nya projekt Portuguese Readings där du kan även bläddra genom hör- och läsövningarna efter språknivå. Läs gärna mina tips om hur du får ut så mycket som möjligt av ljud- och textmaterial.

Det finns några andra få podcastwebbsidor (eller liknande) där ute som riktar sig till de som läser europeiska portugisiska och som jag kan också rekommendera. Prova t.ex. Practice portuguese och Portuguese lab. Även den här sidan med ljudböcker för de små.

Radio

Du kan lyssna på portugisisk radio var du än befinner dig. Att du lyssnar regelbundet på språket gynnar oerhört mycket din hörförståelse och uttal. Och det är helt OK om du inte förstår mycket av det som sägs, även om du bara förstår några enstaka ord. Lyssna på bara, och låt språkmelodin sänka in i dig. Om du gör så kommer din språkutveckling gagnas på ett omedvetet plan.

Sedan kan du också välja något specifikt program som du gillar, och lyssna på det i podcast version när du vill. Det är inte dumt heller att hålla koll på korta programavsnitt som du, på förhand och i stora drag, vet vad det handlar om. Minuto verde är bara ett exempel på sådana program.

Läsning

Man kan inte säga tillräckligt många gånger att läsning boostar ditt ordförråd och artikulationsförmåga i portugisiskan, eller i vilket språk som helst för den delen. Jag tycker också att man bör läsa texter av olika slag, bara att de är inte för lätta, inte heller får svåra för dig

Gå t.ex. förbi din lokala bibliotek och kolla om de inte har portugisiska böcker för ungdomar och barn. Var noga med att kolla om det gäller europeisk eller brasiliansk portugisiska. Inget fel med att läsa böcker på brasiliansk portugisiska, bara att du är medveten om det. Du kan också köpa böcker. Du hittar ett urval bland ungdoms– och barnböckerwook.ptsjälv brukar jag beställa böcker från wook.pt och det har alltid gått smidigt. Lättlästa böcker hittar du också på Lidel förlag de fraktar också böckerna till utomlands.

Här på Cotovia finns det också gott om läsningsmaterial, kolla t.ex. ämnen läsförståelse och berättelse i navigeringsmenyn.

Håll koll på nyheter i portugisiska tidningar. Expresso, Público och Diário de notícias är några av de största tidningarna i Portugal.

Fältarbete

Kanske bor du i Portugal. Kanske ska du dit snart. De vardagliga situationerna som du automatiskt blir utsatt för i och med att du befinner dig i landet utgör den bästa läroresursen som finns. Då är det på riktigt!

Om du råkar vara i Portugal ta tillfället i akt och vågar uttrycka dig på portugisiska vid de alldagliga kontexter då du exempelvis går på restaurangen eller i mataffären. Var inte rädd för att inte prata 100% korrekt portugisiska. Bara att du gör dig förstådd, och framförallt att tu vänjer dig vid att snacka på portugisiska. När allt kommer omkring är förmågan att kommunicera det slutliga målet med att lära dig språket, eller hur?


Jag önskar dig ett stort lycka till med dina studier i portugisiska. För dig som vill ta sig an språket som nybörjare kom ihåg att jag erbjuder en grundläggande kurs i portugisiska som ger dig en solid grund i språket.

Até breve /p

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.